MUSEOPALVELUT:

NÄYTTELYT
Näyttelyt ovat näkyvin osa museoiden työtä. Näyttelyiden yhteydessä tarvitaan apua näyttelyesineiden pakkaamisessa, purkamisessa, kuljetusten valvonnassa ja näyttelytarkastuksissa. Konservaattorin ammattitaito mahdollistaa esineiden turvallisen käsittelyn, kuljetuksen ja ripustuksen.  

KOKOELMAMUUTOT, SIIRROT JA SÄILYTYSSUUNNITTELU
Kokoelmien siirto on aina riski. Divan on erikoistunut kokoelmien muuton ja siirtojen ja säilytyksen suunnitteluun ja toteutukseen. Konservaattorillamme on usean vuoden kokemus kokoelmien muuttamisesta ja siihen liittyvistä suunnittelu- ja organisointitöistä. Divanin konservaattori Katri Lahti on toiminut vastaavana konservaattorina Pekingissä Suomen suurlähetystön kokoelman pakkauksessa ja siirroissa, Helsingin kaupunginmuseon ja Hyvinkään kaupunginmuseon suurmuutoissa ja tehnyt muuton konsultointitöitä mm. Hämeenlinnan vankilamuseon remonttimuutossa ja Espoon kaupunginmuseon Pentala-projektissa.

VALOKUVAUS ja DIGITOINTI
Museo-objektien valokuvaus lisää niiden käytettävyyttä ja helpottaa sekä kokoelmanhallintaa että näyttelysuunnittelua. Valokuvat voidaan tallentaa suoraan tietokantaan tai jättää tämä tehtäväksi myöhemmin, resurssien mukaan. Konservaattori huomioi valokuvatessaan myös esineturvallisuuden. Valokuvauksen yhteydessä voidaan myös kartoittaa esineen perustiedot mm. mitat materiaalit ja kunto.

HUONEKALUJEN JA ESINEIDEN KONSERVOINTI

Konservointikohteet voivat olla huonekaluja tai pienesineitä joiden päämateriaalina on puu. Konservoimme myös monimateriaaliesineitä.
Konservointityö lähtee aina esineen ja asiakkaan tarpeista. Koulutettu konservaattori tutkii esineen materiaalit ja rakenteet sekä selvittää vaurioitumisprosesseihin vaikuttavat asiat. Yleisiä esineille tehtäviä toimenpiteitä ovat puhdistus, lakkapinnan elvytys, maalinkiinnitys, liitosten ja irtopalasten liimaus sekä rakenteiden ja materiaalien tukeminen. Työhön voidaan tarvittaessa sisällyttää myös restaurointia, jolla esine saadaan esteettisesti yhtenäisemmäksi.

Voit katsoa esimerkkejä Divanissa tehdyistä puuhuonekalujen konservoinneista täältä.
VERHOILUN KONSERVOINTI
Verhoilun konservointi tarkoittaa alkuperäisen verhoilun säilyttämistä. Kangas irroitetaan tarvittaessa varovasti ja puhdistetaan. Jousitus tai muu pehmustus konservoidaan kiinnittämällä alkuperäiset materiaalit takaisin oikeaan muotoonsa. Tarvittaessa lisätään tukimateriaaleja tai täydennetään pehmustusta. Verhoilun konservointia tehdään ensisijaisesti museoesineille, sillä hauras kangas ei kestä käyttöä. Konservoinnin yhteydessä tehdään tarkka dokumentointi verhoilun kerroksista ja käytetyistä materiaaleista.

NAHANKONSERVOINTI
Nahan konservoinnissa nahkapinta puhdistetaan, paikataan ja retusoidaan. Nahan konservointia voidaan tehdä sekä museoesineille että käyttöesineille sillä nahka on materiaalina kestävämpi kuin kangas. Nahankonservoinnilla saadaan nahan kulumat ja naarmut häivytettyä mutta nahassa säilyy vanhan nahan patinoitunut ilme. 

Voit katsoa esimerkkejä Divanissa tehdyistä verhoilun ja nahan konservoinneista täältä.

UUDELLEENVERHOILU
Verhoilu on kuluvin osa huonekalusta ja vaatii säännöllisesti uusimista. Jousitetuissa huonekaluissa jouset väsyvät ja istuinmukavuus ja muoto muuttuvat. Divanissa uudelleenverhoilut suoritetaan käyttäen parhaita materiaaleja ja asiakkaidemme toiveiden mukaisesti. 

Perinteinen verhoilu tehdään vanhan tavan mukaan käsityönä ja uudemmissa huonekaluissa käytetään niihin soveltuvia materiaaleja ja tekniikoita. Verhoilutöistä laaditaan aina kirjallinen raportti ennen ja jälkeen kuvineen ja uuden verhoilun alle jätetään pala vanhaa kangasta kertomaan esineen historiasta.

Voit katsoa esimerkkejä Divanissa tehdyistä uudelleenverhoiluista täältä. 

Osumalaskuri: 15960

www.divan.fi katri.lahti@divan.fi p.045-1210309

(c)2019 Kaikki oikeudet pidätetään